Wat is het Dark Web en hoe krijg ik er toegang toe in 3 eenvoudige stappen?

Ingediend door gratissoftware op za, 30/05/2020 - 22:01

Wat is het Dark Web?

Je kent al websites als Wikipedia, Google, Amazon, YouTube en Facebook. Maar die zijn maar een klein onderdeel van internet. Naast die populaire websites zijn sites verborgen en niet direct beschikbaar voor het grote publiek. Die ruimte is waar het Dark Web en het Deep Web bestaan.

The Dark Web, of Darknet, is een algemene term voor een verzameling websites op een gecodeerd netwerk met verborgen IP-adressen - dit alles biedt gebruikers een sterke anonimiteitsbescherming. Omdat ze niet worden geïndexeerd door traditionele zoekmachines, kunt u ze alleen openen met speciale anonimiteitsbrowsers zoals de meest gebruikelijke The Onion Router (TOR) -bundel.

Het Dark Web is niet hetzelfde als het Deep Web

Het Deep Web zijn alle sites op het internet die niet kunnen worden bereikt met een zoekmachine. Hoewel dit sites op het Dark Web omvat, omvat het ook sites die meer alledaagse functies vervullen, zoals bedrijfsintranetten, webmailplatforms, databases, online bankplatforms en services waarvoor meestal een wachtwoord of ander authenticatiemiddel nodig is.

Deze worden rechtstreeks gevonden en geopend met een URL of IP-adres en zijn verborgen achter firewalls, paywalls en HTML-formulieren. Omdat al deze andere pagina's zijn opgenomen in het Deep Web, is het Deep Web eigenlijk veel groter dan het reguliere internet (ook bekend als het Clear Web).

Veilig toegang krijgen tot het donkere web

De belangrijkste toegangspoort tot het Dark Web is de Tor-browser. Dit is een versleuteld netwerk van vrijwilligersrelais over de hele wereld waardoor de internetverbindingen van gebruikers worden geleid.

Hoewel de relais een integraal onderdeel zijn van wat Tor anoniem maakt, kunnen ze ook tot trage verbindingen leiden. Dit komt omdat in plaats van rechtstreeks verbinding te maken met de server van de website die u wilt bereiken, u eerst door de relais moet gaan, die vaak opzettelijk over de hele wereld zijn verspreid. Omdat het systeem gedecentraliseerd is, hebben niet alle relais dezelfde CPU, wat betekent dat hoewel sommige snel en krachtig zijn, andere mogelijk in een slakkentempo werken.

De eenvoudigste manier om door webpagina's te bladeren, is door de Tor-browserbundel te downloaden en te installeren. Tor-URL's eindigen op het achtervoegsel .onion. In tegenstelling tot.com-websites zijn de URL's meestal complex en moeilijk te onthouden, en websites zullen vaak hun URL's wijzigen om detectie en DDoS-aanvallen te omzeilen.

Wanneer u zich op het Dark Web bevindt, kunnen ISP's - en bij uitbreiding de overheid - uw activiteit mogelijk niet bekijken, maar zij zullen weten dat u zich op het Tor-netwerk bevindt. Dit alleen is al voldoende om in sommige landen de wenkbrauwen op te trekken.

Daarom raden we aan om Tor te openen met een VPN. Op die manier wordt uw internetverkeer door de VPN geleid voordat het door het Tor-netwerk gaat en uiteindelijk zijn bestemming bereikt. Met deze methode ziet uw ISP alleen het versleutelde VPN-verkeer en weet niet of u zich op het Tor-netwerk bevindt.

De grootste zorg bij het gebruik van Tor via een VPN is dat je je VPN-provider moet vertrouwen, omdat de provider kan zien dat je Tor gebruikt. Om dit probleem op te lossen, gebruikt u een VPN die uw activiteiten niet registreert en maakt u verbinding met uw VPN voordat u de Tor-browser opent.

Gebruik deze stappen als richtlijn

Stap 1. Koop een goede VPN-service

Dat betekent dat iemand geen logs bijhoudt, geen DNS-lekken heeft, snel is, compatibel is met Tor en die (bij voorkeur) Bitcoin accepteert als betaling. Hier zijn enkele van de meest betrouwbare. Als u nieuw bent bij VPN's, leert deze handige tutorial u alles wat u moet weten.

Voor dit voorbeeld gebruiken we de VPN CyberGhost. Open de VPN en maak verbinding met een server op de door u gekozen locatie. Hierdoor wordt uw IP-adres gewijzigd, waardoor het lijkt alsof u verbinding maakt met internet vanaf een andere locatie dan uw echte.

Step 2: Download en installeer de Tor browser bundle

Before you do though, check that your VPN is running. Also be sure to download Tor from de officiële Tor project website.

Nadat het is geïnstalleerd, zoekt u naar de Tor Browser-map en klikt u op het "Start Tor Browser" -bestand erin.

Er wordt een nieuw venster geopend waarin u wordt gevraagd om op de knop "Connect" of "Configure" te klikken. Klik op de optie "Connect" om het browservenster te openen.

Stap 3. Start met het surfen naar .onion-websites

Wanneer u Tor op uw computer opent, wordt u automatisch doorverwezen naar de zoekmachine DuckDuckGo. Hoewel DuckDuckGo is ontworpen om extra privacy en codering te bieden tijdens het zoeken op internet, moet je het niet beschouwen als de dark web-versie van Google.

Dat komt omdat DuckDuckGo zelfs in Tor het Clear Web doorzoekt. Dat betekent dat als u op trefwoord zoekt, de resultaten in principe hetzelfde zijn als wat u op het gewone internet zou vinden.

Gelukkig zijn er Dark Web-zoekmachines die je naar .onion-sites zullen brengen. Deze omvatten:

 • Welcome to Dark Web Links (http://bznjtqphs2lp4xdd.onion/)
 • Candle (http://gjobqjj7wyczbqie.onion/)
 • Not Evil (http://hss3uro2hsxfogfq.onion/)

Zorg ervoor dat u altijd uw VPN aanzet voordat u Tor opent en een sessie voor websurfen start.

Het Dark Web is niet alleen voor criminelen

De anonimiteit die door het Dark Web wordt geboden, is zeker aantrekkelijk voor diegenen die illegale goederen zoals drugs, wapens of gestolen gegevens willen kopen of verkopen.

Maar er zijn ook legitieme redenen om het Dark Web te gebruiken. In de afgelopen jaren is het populair geworden als veilige haven voor klokkenluiders, activisten, journalisten en anderen die gevoelige informatie moeten delen, maar dit niet in de openbaarheid kunnen doen uit angst voor politieke vervolging of vergelding door hun regering of andere machtige acteurs.

Politie en inlichtingendiensten gebruiken het ook om terreurgroepen te volgen en cybercriminelen in de gaten te houden. Bovendien doorzoeken IT-afdelingen van bedrijven regelmatig het Dark Web op zoek naar gestolen gegevens en besmette accounts, en individuen kunnen het gebruiken om te zoeken naar tekenen van identiteitsdiefstal.

In veel kringen is het Dark Web synoniem geworden met internetvrijheid, vooral omdat natiestaten het blijven onderdrukken. Het is nu gastheer voor een aantal media-organisaties die betrokken zijn bij onderzoeksjournalistiek, zoals ProPublica en de Intercept. Met name WikiLeaks - de website die gerubriceerd officieel materiaal publiceert - heeft ook een thuis op het Dark Web. Zelfs Facebook is daar aanwezig om zichzelf toegankelijk te maken in landen waar het door de overheid wordt gecensureerd.

5 positieve dingen om te doen op het Dark Web

1. Wissel informatie uit in landen met internetcensuur

Tal van landen, zoals China, Qatar, Cuba, Turkije en Rusland censureren online inhoud die politieke dissidentie bevordert of wat zij als obsceen beschouwen (bijv. inhoud met betrekking tot homoseksualiteit). The Dark Web biedt een forum waar geen van deze beperkingen bestaat.

2. Breng machtsmisbruik aan het licht

Op het Dark Web kunnen journalisten en politieke activisten verslag doen van verhalen die hen in de problemen kunnen brengen met dictatoriale regimes of regeringen die inbreuk willen maken op iemands recht op privacy.

Zoals hierboven vermeld, is een populaire manier om informatie te delen WikiLeaks. Als je documenten hebt die je wilt uploaden, kun je dat hier doen: http://wlupld3ptjvsgwqw.onion/wlupload.en.html

3. Koop beperkte goederen

Hoewel we het niet goedkeuren om illegale goederen te kopen, kunnen we niet anders dan bepaalde gevallen erkennen waarin dergelijke aankopen gerechtvaardigd zouden kunnen zijn.

Sommige pijnstillers en slaapmiddelen die in Europa veel voorkomen, zijn bijvoorbeeld in veel landen in het Midden-Oosten en Azië illegaal. Bovendien hebben veel mensen met naar schatting 15,5% van de Amerikanen geen ziektekostenverzekering (en nog veel meer met hoge aftrekbare plannen) geen toegang tot de voorgeschreven medicijnen die ze nodig hebben.

Dat gezegd hebbende, het gebrek aan overzicht op het Dark Web maakt dit uiterst riskant - hoewel sommigen in ernstige moeilijkheden dat risico waarschijnlijk zullen nemen.

4. Koop anoniem legale goederen

Het leven is een rijk tapijtwerk en we hoeven niet op te sommen wat voor dingen mensen kopen die ze misschien privé willen houden. Kopen op Dark Web-marktplaatsen kan een niveau van privacy toevoegen aan uw winkelervaring die u niet zult vinden op Amazon.

En voor bijzonder veiligheidsbewuste gebruikers kan het Dark Web gewoon een extra beschermingslaag bieden bij het kopen van anti-surveillance tools.

Er moet echter worden opgemerkt dat hoewel de producten zelf legaal zijn, er zeker gevallen zijn waarin verkopers goederen hacken die illegaal zijn verkregen of gestolen.

5. Gebruik gewoon internet anoniem

Het zal je misschien verbazen als je ontdekt dat het Dark Web veel websites host die vergelijkbaar zijn met die op het Clear Web. Deze omvatten blogs, spelsites, sociale medianetwerken en supergecodeerde e-mailplatforms. Enkele populaire e-maildiensten zijn Proton Mail (https://protonirockerxow.onion/login) en MailtoTor (http://mail2tor2zyjdctd.onion/).

Surfen op het Dark Web is niet illegaal, maar het kan gevaarlijk zijn

U kunt niet worden beschuldigd van een strafbaar feit omdat u gewoon op het Dark Web zoekt, maar u kunt problemen krijgen als u het gebruikt om illegale activiteiten uit te voeren; krantenkoppen over politieoperaties waarbij het Dark Web betrokken was en kinderpornografie, drugs of hackers die gestolen gegevens dumpen, zijn niet zeldzaam.

Bovendien maakt de anonimiteit van het Dark Web het ook notoir riskant. Omdat er geen toezicht is, wemelt het van oplichters. Dat gezegd hebbende, kan men zijn veiligheid in stand houden door simpelweg dezelfde basisbeveiligingsregels te volgen die van toepassing zijn op het normale web: wees altijd voorzichtig met de links waarop u klikt, omdat sommige misleidend kunnen zijn, en vermijd sites of links die adverteren met illegale, verontrustende of gevaarlijke advertenties die u niet wilt zien.

Is de Tor-browser volledig anoniem?

In 2014 ontwikkelde de FBI - met hulp van onderzoekers van de Carnegie Mellon University - een exploit op basis van een Firefox JavaScript-fout die sommige Tor-gebruikers met succes heeft geanonimiseerd, waaronder de beheerders van de populaire Silk Road-website. Hoewel de kwetsbaarheid die deze aanvallen mogelijk maakte binnen enkele dagen na de ontdekking was verholpen, veroorzaakte het incident niettemin angst bij Tor-gebruikers dat het misschien toch niet 100% veilig was.

Evenzo identificeerde het beveiligingsbedrijf We Are Segment in oktober 2017 een kwetsbaarheid in Tor die sommige Mac- en Linux-gebruikers trof. Dit beveiligingslek, dat bekend werd als TorMoil, zorgde ervoor dat IP-adressen werden gelekt wanneer gebruikers URL's bezochten die begonnen met file: //, in plaats van http: // of https: //. We Are Segment hebben de Tor-ontwikkelaars op de hoogte gebracht, die de fout onmiddellijk hebben verholpen door bij te werken naar een nieuwe versie van de webbrowser.

Om deze problemen aan te pakken, heeft het Tor-project onlangs de beveiliging en privacy verbeterd door de codering te versterken. Het biedt webontwikkelaars ook de tools om volledig anonieme Darknet-sites te bouwen (bekend als verborgen services of ontmoetingspunten) die alleen kunnen worden ontdekt door degenen die de URL van de site kennen.

Extra voorzorgsmaatregelen die u moet nemen om uw anonimiteit te behouden

Hoewel Tor versleuteld is en door het te gebruiken met een VPN, zullen de IP-adressen van jezelf en de websites die je bezoekt verborgen zijn, als je volledig anoniem wilt blijven op het Dark Web, moet je de volgende extra veiligheidsmaatregelen nemen:

 • Gebruik nooit uw echte naam of foto's
 • Gebruik nooit een e-mailadres of zelfs een wachtwoord dat je eerder hebt gebruikt
 • Gebruik in plaats daarvan een anoniem versleuteld e-mailaccount en aliassen die u nog nooit eerder hebt gebruikt en die niet naar u te herleiden zijn
 • Gebruik een anonieme Bitcoin-portemonnee om aankopen te doen.
 • Schakel Javascript uit en installeer geen browserplug-ins, omdat deze kunnen worden gemanipuleerd om uw IP-adres te onthullen
 • Wijzig de grootte van het Tor-browservenster niet om vingerafdrukken van de browser te voorkomen
 • Torrent niet over Tor, want hoewel je niet-Tor IP-adres wordt geanonimiseerd voor de tracker, kan het nog steeds zichtbaar zijn voor de andere peers in het netwerk
 • Gebruik HTTPS-versies van websites. Dit komt omdat zodra uw webverkeer door het versleutelde netwerk van Tor gaat, het nog steeds een uitgangsrelais moet doorlopen om de website te bereiken die u probeert te bereiken. Op dit moment kunnen uw gegevens worden blootgesteld aan een derde partij, die zelfs een exploit in uw browser kan invoegen. URL's die beginnen met HTTPS voorkomen dit.
 • Verbreek de verbinding met internet voordat u documenten opent die via Tor zijn gedownload, omdat het downloaden ervan terwijl u online bent, kan worden gebruikt om uw niet-Tor IP-adres te onthullen
 • Overweeg het TAILS-besturingssysteem te gebruiken (dat is opgestart als een live dvd of live USB), aangezien dit geen digitale voetafdruk achterlaat op de hostmachine.

Strafzaken waarbij het Dark Web betrokken is

Hoewel we van mening zijn dat het Dark Web moet worden gebruikt voor het promoten van vrije meningsuiting en het omzeilen van censuur, valt niet te ontkennen dat de pers de neiging heeft zich te concentreren op de meer duistere activiteiten die daar plaatsvinden. Hier zijn enkele van de meest spraakmakende verhalen die de afgelopen jaren zijn verschenen:

 1. Silk Road: misschien meer dan enige andere website doet het Dark Web denken aan Silk Road. Silk Road begon als de uitvinding van een libertaire idealist die zelf gekweekte paddenstoelen voor Bitcoin wilde verkopen, en eindigde met het hosten van 1,2 miljard dollar aan deals met drugs, vuurwapens, hits, vals geld en hackertools. Vijf van de hits zijn gemaakt in opdracht van de maker van de site, Ross Ulbricht, op Silk Road bekend als de Dread Pirate Roberts. Ulricht werd uiteindelijk gepakt vanwege een oude post op een reguliere website waarin hij Silk Road in de beginperiode promootte. Zijn fout: zijn echte e-mailadres gebruiken.
 2. AlphaBay: Na de bekisting van Silk Road werd AlphaBay de meest prominente Dark Web-marktplaats. Toen AlphaBay in 2017 ten onder ging, was het vanwege beveiligingsfouten nog eenvoudiger dan die van Dread Pirate Roberts. Onder andere gebruikte oprichter Alexandre Cazes zijn legitieme e-mailadres voor communicatie op de site (pimp_alex_91@hotmail.com), hield verschillende niet-versleutelde portefeuilles voor cryptocurrency constant open en gebruikte hetzelfde pseudoniem op en buiten het Dark Web. En toen de politie zijn huis in Thailand binnenviel om hem te arresteren, werd hij op de AlphaBay-server ingelogd met de gebruikersnaam 'admin'. De computer was ontgrendeld en niet versleuteld en bevatte tekstbestanden van wachtwoorden die op de site werden gebruikt, evenals een document met een opsomming van het type en de locatie van al zijn financiële belangen, met de vetgedrukte titel "TOTAL NET WORTH". Enkele dagen na zijn arrestatie werd Alex Cazes dood aangetroffen in zijn gevangeniscel, blijkbaar met zelfmoord.
 3. The Playpen Case: Hoewel het nog maar zeven maanden bestond, slaagde de kinderpornosite Playpen erin 215.000 gebruikers te verzamelen voordat de FBI toegang kreeg tot zijn hostserver via informatie die werd verstrekt door een buitenlandse wetshandhavingsinstantie (die niet openbaar is geïdentificeerd). In plaats van de site gewoon af te sluiten, bleef de FBI deze twee weken lang op zijn eigen servers hosten, waarbij de FBI een Flash-app gebruikte om 1.300 IP-adressen van sitebezoekers vast te leggen. Dit leidde tot de arrestatie van bijna 900 gebruikers over de hele wereld, waaronder de maker van Playpen, Steven Chase (moge hij in de hel branden).
 4. The Ashley Madison Case: In 2015 hackte de hackergroep, het Impact Team, een datingsite voor buitenechtelijke affaires genaamd Ashley Madison. De hackers dreigden de persoonlijke informatie van gebruikers vrij te geven, tenzij de website en de zustersite, Established Men, zouden worden afgesloten. Een maand later, toen hun deadline niet werd gehaald, begon het Impact Team met het publiceren van gegevens op het Dark Web.
  In de loop van verschillende stortplaatsen werd informatie onthuld, waaronder de e-mail- en IP-adressen van 32 miljoen leden, de e-mailcorrespondenties van de CEO van het moederbedrijf van Ashley Madison en de broncode van de website. De motivatie van de hacker was 1) een bezwaar tegen het primaire doel van de site, en 2) de praktijk van de site om gebruikers te dwingen te betalen om hun accounts te verwijderen (die zelfs toen nog niet volledig van de servers waren verwijderd). Hoewel we nog steeds niet weten wie verantwoordelijk was voor de aanval, kan men speculeren dat zij door deze slechte beveiligingspraktijken zijn getroffen.

 

Tot slot moedigt Gratis Software & Apps iedereen die het Dark Web gebruikt aan om dit op een verantwoorde manier te doen. Aanstootgevend materiaal is soms slechts een muisklik verwijderd. Browse op eigen risico en overtreed nooit de wet.

Reactie toevoegen